Wij horen bij Zalando

Met deze tips vind jij de juiste parel!

Wil je graag een mooie parel kopen? Leer dan eerst de verschillende soorten parels kennen!

Registreer en ontdek

Stijlvolle looks voor minder

Kleding
Kleding37,953+ artikelen
Schoenen
Schoenen17,133+ artikelen
Accessoires
Accessoires1,452+ artikelen
Bekijk alles56,538+ artikelen

Al sinds mensenheugenis maken wij onze gezichten en lichamen mooier met make-up, tatoeages en sieraden. Hetzelfde geldt voor onze kleding, waar we graag accessoires bij dragen die zowel onze eigen schoonheid als ook die van onze outfit extra accentueren.

Parel

Hoewel veel accessoires trendgevoelig zijn, blijft er één sieraad altijd in de mode: de parel! Dit klassieke sieraad wordt vaak bij bijzondere gelegenheden gedragen en kan dan ook een ware eyecatcher zijn.

Parels zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Hierdoor is het niet altijd duidelijk waar de parels vandaan komen en welk soort het is.Weet jij waar je op moet letten bij de aanschaf van parels? Lees deze tips dan snel door, zodat je belist het juiste sieraad koopt dat bij jou past!

Parels: niet zomaar een sieraad

Weet jij hoe parels ontstaan? Een zandkorrel of een andere harde substantie dringt door in het gevoelige weefsel van een oester. De oester heeft geen keuze: hij moet wel een beschermlaagje om de indringer heen boetseren. Dit doet hij met de enige stoffen die hij tot zijn beschikking heeft: kalk en parelmoer. Na verloop van tijd heeft hij van de irriterende binnendringer een prachtige parel gemaakt.

 

iStock_000000238787_Small

Parels in verschillende soorten, maten en kleuren

Vrijwel alle parels komen tegenwoordig uit kwekerijen. Lang niet alle oesters bevatten parels en van de geoogste parels is slechts 5% van juwelierskwaliteit. Parels kunnen enorm in prijs variëren. Goedkope parels zijn al te krijgen voor 30 euro, maar voor de échte juweeltjes wordt soms wel 30.000 euro of meer betaald. Lees snel verder en leer de verschillende soorten kennen!

Tahiti parels

Tahiti parels zijn niet wit, maar zwart, met groene en zilveren ondertonen. Deze bijzondere zwarte parel wordt rond de Frans Polynesische eilanden gekweekt. De oester is vrij groot en kan meer dan vijf kilo wegen. Hierdoor zijn de parels ook groter dan gemiddeld. De meeste Tahitiaanse parels zijn niet echt zwart, maar hebben donkergrijze, zilveren, houtskool en groentinten. Echte zwarte parels zijn zeldzaam en behoren tot de mooiste parels van de wereld!

Zoetwaterparels

Zoetwaterparels worden gemaakt door zoetwatermosselen. Bij oesters bestaan parels uit een bolletje kalk met een laagje parelmoer; bij zoetwaterparels zijn ze volledig van parelmoer gemaakt. De basis vormt een stukje weefsel van een andere mossel, die in de huid wordt ingebracht. Dat is ook de oorzaak van de vaak onregelmatige vormen.

"De meest geliefde parels zijn de Zuidzee parels."

Parel

Akoya parels

Akoya parels worden gekweekt in China en Japan. Deze parels staan bekend om hun betoverende glans, witte kleur en perfect ronde vorm. Ze worden daardoor als de klassieke parel gezien. Toch zijn ze niet volledig wit. Vaak hebben ze mooie ondertonen in zilver, roze of crème. Je raakt niet op ze uitgekeken.

Zuidzee parels

De meest geliefde parels zijn de Zuidzee parels. Deze worden gekweekt in de Stille en Indische Oceaan. Voornamelijk in Australie, de Filippijnen en Indonesie. De Zuidzee parels zijn de grootste ter wereld. De parelmoerdikte is ongekend, dit kan namelijk tussen de 2 tot 6 mm liggen! De satijnachtige glans is ook karakteristiek voor de Zuidzee parels. Ze zijn vaak zilverkleurig en champagnekleurig tot een donkere tint goud. Deze laatste kosten een vermogen, maar ze zijn dan ook echt zeldzaam en bijzonder.

Wat bepaalt de waarde van parels?

Allereerst wordt de parel waarde bepaald door het soort parel. Zoetwaterparels zijn in het algemeen het goedkoopst en Zuidzee parels over het algemeen het duurst. Daarnaast wordt de waarde door de vorm en de glans bepaald. Ronde parels die bovendien als spiegels glanzen zijn redelijk prijzig.

Daarnaast zijn er ook veel imitatieparels. Het verschil met echte parels is te voelen met de bekende 'tandentest'. Haal het voorzichtig over je tanden. Voelt het wat ruw, dan is het een echte. Bovendien zijn natuurlijke parels vrijwel nooit perfect rond.

Parel

Speciale aandacht verdienen de mooiste imitatieparels, die ook aardig duur zijn: de Majorica-parels uit Mallorca worden met de hand gemaakt, om een glazen bolletje. De glans ontstaat dankzij een mengsel van vissenschubben en parelmoer in olie. Zeker dertig handmatige stappen zijn nodig om Majorica-parels te perfectioneren!

Geniet van de schoonheid van parels

Nu je een mooi sieraad met parels hebt, wil je de parels natuurlijk ook mooi houden. Let dan vooral goed op! Parels bestaan uit kalkverbindingen en zijn gevoelig voor zuren. En laat dat nou net in veel haarlakken en parfums zitten. Breng je make-up eerst aan en laat het zeker een kwartier intrekken.

Parels hebben ook vocht nodig. Bewaar ze dan ook niet op een te droge plek. Parels kunnen ook niet goed tegen zweet. Pas dus goed op met warm weer. Je kunt ze schoonmaken met lauwwarm water en een vochtig doekje.

Wist jij dat er zoveel verschillende parels bestonden? Wie weet sta jij binnenkort bij de juwelier om jouw favoriet eruit te kiezen, of word je binnenkort wel verrast!